Základní škola a Mateřská škola, Ostrava - Poruba,
Ukrajinská 19, příspěvková organizace
  Schránka důvěry
  Ukrajinská 19/1535 708 00 Ostrava – Poruba

Kulinář - jablkový závin

Na dva jablečné záviny budeme potřebovat:

  • 6 velkých jablek
  • 2 listová těsta
  • skořice
  • cukr
  • vlašské ořechy
  • vejce
  • pečicí papír

Jablka opláchneme, rozpůlíme, zbavíme bubáků a jádřince. Poloviny jablek strouháme ve slupce, takže zbytek slupky vyhodíme a jablka nemusíme předem loupat. Na plát listového těsta navrstvíme nastrouhaná jablka, přidáme vlašské ořechny a posypeme mletou skořicí a cukrem. Závin zatočíme nebo těsto rozdělíme na proužky a překládáme. Nakonec potřeme před pečením rozšlehaným vejcem a těsto rovnoměrně propícháme vidličkou, aby se závin při pečení nenafoukl a nepraskl. Závin pečeme 30 - 45 minut na 180 °C uprostřed trouby. Během pečení často kontrolujeme, abychom závin nespálili. Dobrou chuť!


Obrázky



  17.10.2023